események

Hiroaki senseit kísérve, Lettország – Lengyelország, 2007. április 26 – május 7.

2004 áprilisában kisértem el legelőször Hiroaki senseit Lengyelországba. Az ottani csoport a néhai Toyoda Fumio shihan AAA (Aikido Association of America) szervezetének tagjaként működik. Toyoda sensei halála óta Kobayashi sensei vette át bizonyos fokig a szervezethez tartozó külföldi csoportok ellenörzését. Oktatókat küld az adott országba, ahol szemináriumokkal biztosítja a lehetőséget a tanuláshoz.

Idén, Lengyelország előtt Lettország (Latvia) fővárosában, Rigában, majd innen nyugatra fekvő Liepaja nevű, tenger melletti kisvárosban vezetett sensei több edzést is. Rigában, a Satori dojoban csak néhányan vettek részt az edzéseken, de Liepajában már egész szép számú gyakorló látogatott el a szemináriumra.

 

sankyo / csoportkép, Satori dojo -Riga

 

nikyo, Seidokan dojo – Liepaja / “ígérem”

Mindenképpen értékes tapasztalatként szolgál látni azt, hogy egy más stílust gyakorló közösségnek, hogyan is tanítson az ember aikidot, miből kiindulva vezeti elő a gyakorlatokat, hogy az alapok megértésre kerülhessenek.

A hétvégi edzéseket követően lehetőség nyílt egy kis pihenésre , a helyi konyha, tradícionális ételek élvezetére is.

 

Litvánia

Ezt követően egy napos utazás után, melyben átszeltük Litvániát, megérkeztünk a már Lengyelországban fekvő Olsztynba, ahol másnap reggel, bár május lévén, havazás fogadott bennünket. Kis ijedelem kerített engem és senseit is a hatalmába, mivel ilyen időjárasra nem készülvén, nem volt megfelelő ruházatunk. De a reggeli havazást hamarosan, az olsztini polgárok megkönnyebülésére is kellemes tavaszias idő váltotta fel.

Magyarországhoz képest Lengyelországon belül hihetetlen távolságok vannak, s maga Olsztyn is egy rendkívül nagy város. Tomasz Krzyzanowski sensei a vezetője a lengyelországi AAI szervezetnek. 2006 ban építette fel saját dojoját, melynek megnyitójára Kobayashi Yasuo sensei is ellátogatott. Tomasz sensei kedves ember, akivel nagyon jó baráti viszonyt sikerült kialakítani. Hiroaki senseiel már a 90-es évek eleje óta ismerik egymást. Hiroaki sensei Varsóban tanított fél évig aikidot, szállása ugyanabban az egyetemi kollégiumban volt ahol Tomasz is tanult, illetve az egyetemi éveket töltötte. ( A hazautazás előtti éjszakát Varsóban töltöttük, szállásunk pedig ugyanabban a kollégiumi szobában volt ahol annak idején Hiroaki sensei lakott. Sensei számára nosztalgikusan idézte a régi időket.)

 

Olsztyn – sörözés / vizitúrán -pihenő

Kedd estétől, péntek délelőttig Tomasz dojojában vezette sensei az edzéseket, majd a hétvégi, nagyobb seminárium egy szokásos bérelt sportcsarnokban került megrendezésre. A hétközbeni edzéseken kevesebb, a hétvégén sokkal nagyobb számú érdeklődő vett részt.

A hét közbeni gyakorlást egy kis vizi-túrával szakítottok félbe, amely vidám hangulatban és sokak vizbe borulásával telt el. Senseiiel, elég hosszú lévén a táv, a hotelhez érve, kiszálltunk a “vizijárművekből”, és feladtuk a további utat.

Masa Katsu dojo – Tomasz, Hiroaki sensei, én

Mindenképpen értékes tapasztalat más stílust gyakorló aikidosokkal együtt edzeni. Egy ilyen programon, sokféle emberrel találkozik az ember, és sok ismerősre, barátra is szert lehet tenni.

Köszönet Hiroaki senseinek, hogy segítségére lehettem, és elkisérhettem. Mindenképpen értékes tapasztalat volt, és a jövőben is csatlakozom majd útjaihoz Kelet Európában. A következő állomás Belgrád lesz.

dojocho

Kategóriák:események

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s