események

Aiki Jinja Taisai

Az Aiki Szentély Iwama városában található az Ibaraki dojo mellett. Itt élt az aikido alapítója Ueshiba Morihei 1942-től 1969-ben bekövetkezett haláláig. O sensei halálát követően tanítványa, Saito Morihiro shihan vette át a dojot, ő volt az Aiki Szentély gondnoka és őrzője haláláig. Saito shihan volt a leghosszabb ideig az Alapító uchideshije. Az Aiki Szentély és Saito shihan az aikido történetének egyik szimbólumává vált. 2002-ben több mint 1000 ember vett részt az azévi Taisai-on, ekkor volt ugyanis, hogy Saito shihan halála előtt utoljára vett részt a szertartáson.

A szentélyt az Alapító építette fel Iwamában, a kisebb 1940-ben készült el, majd építettek egy nagyobbat ez elé, 1962-ben.

 

O sensei – Saito sensei / Aiki Jinja

Minden év április 29-én kerül megrendezésre az Aiki Szentély Fesztivál, az Ómoto-vallás shinto papjainak közreműködésével, az aikido Alapítója Ueshiba Morihei sensei 1969. április 26-i halálának évfordulójára való megemlékezéssel. Ezen a napon, mely egyben az egyik legjelesebb ünnep ebben a kis vidéki városban, ahol az aikido elnyerte mai formáját, Japánból, és a világ többi országából több száz aikido gyakorló érkezik az eseményre, hogy részt vegyenek a megemlékezésen. A Tai sai ideje alatt a Szentély összes ajtaját eltávolítják, azért, hogy a hely közvetlen kapcsolatban lehessen a természettel. Maga a szertartás körülbelül másfél órán át tart, mely a mindenkori doshu rituális aikido bemutatójával zárul (hó nó embu).

 

Ibaraki dojo / Ueshiba Kisshomaru doshu hónó embu 1996

1996-ban jártam először Iwamában, majd azt követően 1998-ban és 2000-ben is részt vettem az eseményen. Már az első alkalom is rendkívüli volt, nemcsak azért mert az a szerencse ért, hogy akkor láthattam az előző doshu Ueshiba Kisshomaru sensei bemutatóját, hanem ott, akkor, valami furcsa érzés keríti hatalmába az embert, több száz aikidos csendben figyeli a szertartást, közösen emlékezik az Alapítóra, az Ueshiba családdal az élen, sorban róják le tiszteletüket a shihanok a feldíszített szentélyben. Ilyenkor, valahogy eggyé válik a tömeg, eggyé válik az érzés, eggyé válnak az erők. Rendkívül felemelő érzés, nekem minden alkalom különleges volt. A szertartás befejeztével a mindenkori doshu mondja el köszöntőbeszédét, majd, az a bizonyos bemutató következik. Ezt követően dojonként átvonul mindenki a szemközt található öreg dojo kertjébe, ahol piknik közben beszélgetnek az emberek, az öreg shihanok, oktatók is üdvözlik egymást, a doshu csoportról csoportra járva üdvözli az aikidokákat.

 

csoportkép 2000, jobbról második én, Kobayashi sensei, Ueshiba Moriteru doshu / Ibaraki dojoban jobbról Ueshiba Moriteru doshu, Kobayashi sensei, Saito Morihiro sensei

Kobayashi sensei is minden évben ellátogat az eseményre, 1998-ban és 2000-ben sensei és a Kobayashi dojo tagjainak társaságában volt alkalmam résztvenni az eseményen. Ilyenkor, már kora reggel, kisebb autókonvoj kel útra, hogy még a szertartás kezdetekor a helyszínre érkezzen. A falu főutcáján már hömpölyög a tömeg, sorra érkeznek az emberek, ki autóval, ki gyalogosan a vasútállomásról.

Kétségtelen, hogy az aikidonak ez az egyik legnagyobb ünnepe minden évben.

(Itt található két video, az egyik Ueshiba Kisshomaru nidai doshu 1993-as bemutatója, a másik Ueshiba Moriteru doshu 2007-es bemutatója.)

dojocho

Kategóriák:események

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s