cikkek, interjúk

“az álmok valóra válnak”

Christian Tissier (1951-ben, Párizsban született) egyike a legismertebb európai aikido oktatóknak. Az aikido tanulását gyerekkorában kezdte, 1962-ben, Párizsban. Nakazono sensei tanítványaként gyakorolt 1969-ig, majd Tokióba költözött. Az Aikikai Honbu Dojoban, 18 éves korától, hét éven át edzett. Az oktatók közül nagy hatással voltak rá Yamaguchi Seigo, Osawa Kisaburo és a második doshu, Ueshiba Kisshomaru.

 

7. dan fokozatát 1998-ban kapta, és azon nyugati oktatók maroknyi csoportjához tartozik, akik az Aikikai shihan címet is birtokolják.

World Games 2007 Duisburg -maroknyi aikidosaink Tissier sensei társaságában

Ezzel kapcsolatban az alábbi cikk jelent meg “Az Aikido” című újságban:

(The Aikido Vol.35 No.1/ 1998, Aikido World Headquarters, Tokyo)

Christian Tissier sensei a Honbu Dojoba látogat

Christian Tissier sensei (“Tissier Kör” dojocho és az F.F.A.A.A. technikai tanácsadója) február 17-én meglátogatta a Honbu Dojot. 7. dan fokozatra léptették elő, az utolsó Kagamibirakin, januárban. Az erről szóló diplomát Doshutól vehette át.

Tissier sensei így kommentálta az eseményt:
“Először körülbelül 30 évvel ezelőtt jöttem Japánba. 18 éves voltam, és az volt az álmom, hogy egyszer majd elérem legalább a 4. dant az Aikidoban. Most nagyon büszke vagyok a 7. danomra. Ez a diploma nem csak egy darab papír. Úgy érzem, magában hordoz minden rendkívüli értéket, amit valaha kaptam az Aikido pályafutásom során Doshutól, a Honbu dojocho-tól, Yamaguchi senseitől és a többi oktatótól. Nagyon hálás vagyok ezeknek a mestereknek az útmutatásaikért! Ezen kívül azt gondolom, hogy ez a diploma szimbolizálja a reményt minden Japánon kívül élő Aikido gyakorló számára, az egész világon, hogy egy nap az ő álmaik is valóra válhatnak.”

 

Beküldte és fordította: Magyar Balázs

Kategóriák:cikkek, interjúk

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s