cikkek, interjúk

Hogy kialakítsuk a Harmónia egészséges szellemiségét

Napjainkban egyre nagyobb méreteket látszik ölteni az erőszak, mely emberek, csoportok, népek, sokszor országok ellen lép fel, melynek egyik legkirívóbb formálya a terrorizmus.

Gondolkodásmódunk a világ és a társadalom dolgairól különböző, sokszor nagy eltéréseket mutató. Az emberek hite, vallásos meggyőződése hasonlóképpen sokszínű. Ezek az eltérő meggyőződések, különbözőségek azok, amelyek az erőszakos, fenyegető fellépéseket kiváltják. A terrorisztikus hatalmi fellépések ezen lelkiismereti eltérések megszüntetését irányozzák, célozzák, melyek az európai kultúrák történetében általánossá, és tömegessé váltak, melyeknek, sajnos még napjainkban is számos jelét tapasztaljuk.

Az emberek eltérő hite, gondolkodása, meggyőződése elleni, erőszakba torkolló cselekmények a történelem előtti időkbe nyúlnak vissza. Okai, amelyek talán a mai napig élnek az istenhit, a vallás, a faj, a földrajzi, gazdasági környezet, szokások, és az egyes kultúrák eltérései.

Modern korunk szégyene, a történelem fekete lapjai a diktatúrák korszakai, amik tömeges méretekben számolták fel a másként gondolkodók, más valláshoz tartozók, eltérő véleményt képviselők százezreit, milliót. A diktatúrák, önkényuralmi rendszerek kíméletlenül léptek fel az emberi gondolkodás, és véleménynyilvánítás szabad szervezete ellen.

A terrorizmus napjainkban is szedi áldozatait, hosszú lenne felsorolni azokat a nagyobb eseményket is amik tömegek halálát okozták. Egy 1997-es év végi cselekménnyel kapcsolatban szólalt fel Ueshiba Kisshomaru második doshu, amellyel felhívja felelősségünket az erősszakkal kapcsoltaban.

 

(The Aikido Vol.35 No.1/ 1998, Aikido World Headquarters, Tokyo)

Hogy kialakítsuk a Harmónia egészséges szellemiségét

Ueshiba Kisshomaru Doshu

Doshu őszintén kifejtette szomorúságát és aggodalmát az 1997 év végi terrorista támadás áldozatai miatt, az AIKIDO SHINBUN-ban. (Japán nyelvű magazin). Kihangsúlyozta az egészséges lelkület kialakítását a tragédiák elkerülése céljából.

Elérkeztünk az év végéhez, azzal a lehangoló hírrel, hogy a világban ártatalnokat öltek. Általánosságokban beszélve az emberek irányelvek alapján cselekednek, de ebben az esetben joggal merül fel a kérdes, hogy akik ilyesmiben résztvesznek, azoknak van e szívük és valóban az emberi fajhoz tartoznak e. Még a terrorista akciók során is érezhető az emberi szív mozgató ereje. Még akkor is, ha extrém cselekedetekhez folyamodva próbálnak másokat befolyásolni. Ebben az esetben, szerintem jelentős a különbség a válogatás nélküli emberölés és a terrorista cselekmények között. Az eredmény. Úgy gondolom fontos, hogy megtegyünk miden erőfeszítést, hogy megszüntessük az előző okait, ahogy megerősödik mint a súlyos szívbetegség, melynek sokan megadják magukat végül, annélkül, hogy tudatosan tettek volna valamit a helyzet ellen. Attól tartok szembesülünk a tényleges tragikus jövővel.

Azt kérem tegyétek fel magatoknak a kérdést: “Miért áldozzuk az időnket és energiánkat az Aikidó gyakorlására ?” Ahogy eddig is, most is bátorítalak benneteket, hogy folytassátok a gyakorlást azért, hogy a testetek egészséges maradjon, hogy javítsátok technikátokat, javuljon a kapcsolatotok a barátaitokkal akikkel gyakoroltok és törekedjetek a lelki és szellemi megerősödésre az önismeret által. Kiegészítésül, szeretném még javasolni, hogy erősödjetek a Wa-ban, a Harmóniánban, ahogy az Alapító tanította. Ezt a Harmóniát, Wa-t, nem lehet egyedül elérni. Wa egyedül csak a mások elismeréséből és szeretetéből születik. Máshogy fogalmazva, mások el nem ismerése és megtagadása ellentétes az Aikidó szellemiségével.

Természetesen a mai különbségekkel teli és komplex világban nem könnyű megérteni és elfogadni mások véleményét. Minden emberben ott van az alapvágy, hogy élvezzen egy boldog életet. Ahhoz, hogy ezt megtagadjuk, hogy kötelezzünk egy embert, hogy egyedül maradjon, ez tényleg elég, hogy elvessük a szociális nyugtalanság magvát.

Az értékeink és kultúrális hátterünk, nekünk Aikidót gyakorlóknak, nagyon változó. Nagyon sok instruktor utazott az idén a központból különböző országokba, beleértve most először a Balkánt és sok ázsiai országot is. Nem számítva a nyelvi és kulturális különbözőségeket mindenhol a kölcsönös megértés és barátság alakult ki. Ezt nem azért értük el, mert ellenálltunk vagy célunk a partner legyőzése volt, hanem mert a célunk a harmóia elérése és önmagunk legyőzése.

 

A modern társadalomban sokféle verseny létezik, de minden igaz, egészséges versenyben vannak szabályok. Az Aikidó esetében az alap szabály „a Harmónia szellemisége”. Azok akik az Aiki ezen Útját járjuk mindannyian hordozzuk a felelősséget, hogy terjesszük a harmóniát. Nem csak az Aikidót gyakorlók között, de ezen a közösségen kívül is. Ez az amin az Aikidó igazi értéke nyugszik.

(a cikket beküldte és fordította: Fogarasi János)

Kategóriák:cikkek, interjúk

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s