események

Uchideshi élet a Kobayashi Dojoban I.

Nem gyakran hallani, hogy valaki azt csinálja, amit szeret. Én szeretek aikidozni, tanítani, van egy saját dojom, és mindenekelőtt tanuló vagyok. Ahhoz, hogy az ember tanítani tudjon, tanulnia kell, örökre meg kell maradnia tanulónak.

12 évvel ezelőtt, 1996-ban jártam először Japánban. Még ma is minden tisztán él az emlékezetemben. Azon szerencsések egyike voltam, aki láthatta a Honbu dojot, résztvehetett az előző doshu edzésén, eljutott Iwamába, az Aiki szentélyhez. Soha nem gondoltam volna, mikor elkezdtem aikidozni, hogy ez az álom valóra válik, arról meg egyenesen álmodni sem mertem, hogy ez újra megtörténhet.

1996 Iwama ( öltönyben Ueshiba Moriteru doshu, Yokota sensei, Ueshiba Mitsuteru waka sensei, és Ogi társaságában)

1998 volt a fordulópont, amikor is először töltöttem 3 hónapot, mint bentlakó tanítvány a Kobayashi dojoban. Azóta eltelt 10 év, sokminden megváltozott, idősebbek, tapasztaltabbak lettünk. Egy dolog azonban nem változik, a Kobayashi dojo. És az, amiért minden egyes alkalommal megpróbálok minnél több időt kint eltölteni: Megérteni, hogy mit jelent tanítványnak lenni.

Az ember felül a gépre, repül több ezer kilométert vizek, hegyek felett, azért, hogy tanulhasson, azért hogy „inas” lehessen, azért, hogy szolgáljon, hogy alázatot tanuljon.

 

1998 Kobayashi dojo (csoportkép és reggeli Kon sensei társaságában)

Kodaira vasutállomásától 20 perc gyaloglásnyira, egy eldugott csendes kis utcában, kertesházak között bújik meg a Kobayashi dojo. A sensei, a tanár nem más, mint Kobayashi Yasuo shihan. Megdöbbentő, és mégis igaz, az álom valóra válik, beléphetsz, tanulhatsz, láthatod az Élő Legendát. Mindegy, hogy hányan vagyunk, egy vagy több: „Aikido yarimasho!” – gyerünk, gyakoroljunk -hallani. Számos japán dojoból, és a világ számos országából érkeznek ide, hogy senseiel gyakorolhassanak.

Sensei utánozhatatlan, utolérhetetlen. 71 évesen nincs hozzá hasonló aikido gyakorló, akivel találkoztam volna. Hihetetlen energia árad belőle, szinte fáradhatatlan. Ueshiba Kisshomaru sensei földi létből való távozása előtt pár órával, így búcsúzott Kobayashi senseitől: „Kobayashi, te mindig erős és egészséges voltál!”.

És igaz, még ma is, fiatalokat meghazudtolva, nap, mint nap aikidozik sensei, örömtelien, vidáman, legyen bármilyen komor is a hangulat, ahogy nyílik az ajtó, nyikorog a zsanér, sensei megérkeztével, a puszta megjelenésével mosolyt és jókedvet csal mindenki arcára.

Uchideshinek lenni komoly dolog, nagy felelősség és egyben nagy teher is. Az uchideshinek mindig ugrásra készen kell lennie, és mint egy jó segédnek, tudnia kell a dolgát. Nem kell megvárnia, hogy elmondják, mit tegyen, látnia, értenie kell, tudnia mi a dolga. Az uchideshi keményen edz, takarít, eszik, alszik, és mindig mosolyog. A budoban nincs demokrácia, hierarchikus rendszer van, aki érti, az tudja, máshogy ez nem működik. A Dojocho a minden, amit Ő mond, annak úgy kell lennie. Egy dolgot azonban tisztán kell látni. Mindig annak a legnehezebb, aki legalul van, az uchideshinek, de a Dojocho az, aki örökös uchideshi, birtokolja mind a két tisztséget.

1998, összejövetel Hiroaki senseinél

Minden nap 5 vagy 5.30-as kelés, éppen melyik dojoban van az edzés. 2 fok a dojoban, de reggel nincs idő gondolkodni, csak lenyomod az órát, kiugrasz a dermesztő hidegbe, felkapod a ruháidat, elpakolod az ágyneműdet és indulsz. Indulsz, mert megy a vonat. Mire a többi ember a dojoba ér addig te kitakarítottál, felsöpörted az utcát, tisztára nyaltad a wc-t, feltetted a teavizet forrni. Aztán gyakorolsz, majd reggelizel senseinél, aztán irány a következő edzés, ahol ismétlődik ugyanez, majd este még egy, és ez így megy napról napra, hétről hétre. Szereted ezt? Érted ezt? Ezt akartad? Én igen, szeretem, akarom, és megpróbálom megérteni. Gyakorolni, tanulni, csak így lehet…..

 

Folytatás hamarosan….

dojocho

Kategóriák:események

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s