események

Etsunengeiko 2007.12.31. 23.30 – 2008.01.01. 00.30

Kicsit megkésve bár, de elkészült….

Próbáltam az interneten utánanézni, hogy milyen előzményei, hagyományai vannak ennek az eseménynek, de meglepve tapasztaltam, hogy nem igazán találni mást, “csak” ami a Honbu Dojo hivatalos oldalán olvasható. A hagyomány eredetéről itt sem kapunk felvilágosítást, úgyhogy marad a tény: etsunengeiko van 🙂 De mi is ez? Az etsunengeiko jelentése szerint “átgyakoroljuk magunkat” egyik évből a másikba. Először én is meglepődtem az ötleten. Edzés a jól megérdemelt szilveszteri buli helyett? Szép dolog a japánoktól, hogy ők ilyesmit tesznek, de vajon kit fog ez nálunk érdekelni? A magyar hagyományok szerint ilyenkor nem egy jól sikerült koshinagétól illik a földre kerülni, hanem egészen más okból 🙂 Aztán végig gondoltam az életem, és az eddigi Szilvesztereket. Évről évre ugyanaz. Nagyjából ugyanazok az emberek, ugyanaz a program: házibuli, alkohol, és ha testileg nem is kerül az ember padlóra, az agya időnként elég rendesen (tisztelet a kivételnek!). Közben pedig bújkál az emberben a kérdés: rendben, hogy ez így elég érdektelen, de mi van helyette? Otthon kuksoljak? Az még érdektelenebb. Ezen persze nem kellett túl sokat gondolkodnom, megvolt a válasz a kérdésre, hogy kit érdekel egy újévi edzés: engem!

Mindez 2006-ban törént. Az ezután következő újévi gyakorlás bebizonyította, hogy nem voltam egyedül a gondolatmenettel. Ki ezért, ki azért, de ugyanerre jutott! A döntés helyességét mi sem bizonyítja jobban, minthogy a 2007 évi Etsunengeiko még népesebb volt! Az edzés kitűnő hangulatban telt, de közben érezni lehetett a megilletődöttséget is a Dojoban. Az éjfélkor kintről felcsattanó tüzijáték robbanások közepette néhányan csendben Boldok Új Évet kívántak a gyakorlópartnerüknek, de zavartalanul folyt tovább az edzés. Sajnos ezalkalommal elmaradt a korábban már “jól” (egyszer) kipróbált hideg vizes szabadtéri megtisztulási szertartás (misogi), mivel befagyott a kút, de talán jövőre újra sikerül sorrakeríteni.
A gyakorlás utáni jókedvű, de kellemesen visszafogott parti azért jelezte, hogy van igény az ünneplésre! Csak mi, ezt a különleges módját választottuk, és ha rajtam múlik, ez már így is marad!

Ha a fent leírtakhoz hozzátesszük azt is, hogy a hagyomány szerint az ember egész évben azt fogja csinálni, amit Újév napján tesz, akkor ennél jobbat aligha kívánhatnánk magunknak és egymásnak! B.Ú.É.K.!

Magyar Balázs

Kategóriák:események

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s