cikkek, interjúk

Aikido: A Ki-vel való harmónia művészete II.

ki lényege

 

Úgy tartják, hogy az aikido útján megismerjük a kit. De mi a ki? Amíg nem érted meg, nem leszel képes az aikido tanulásába fogni.

ki szónak számtalan jelentésárnyalata van a japánban. Az ősidőktől felbukkan különféle kifejezésekben, amelyek az időjárástól kezdve a jó közérzetre, a határozottságra vagy éppen a lehangoltságra vonatkoznak. Amikor az Egyesült Államokban tanítottam, az egyik legáthidalhatatlanabb problémának a „ki” angol anyanyelvű tanítványaim számára való fordítását éreztem. Végül arra az eredményre jutottam, hogy nincs megfelelő szó az angolban jelentésének visszaadására, és egyszerűen tanítványaimat a japán szó használatára ösztökéltem. Ugyanezt a gyakorlatot követem e könyvben.

A keleti kozmológia úgy tartja, hogy az ősi időkben, a világegyetem kialakulása előtt semmi sem létezett, sem a nap, sem a hold, és csillagok, sem pedig a mi földgolyónk. Mivel a nap most süt, volt, amikor elkezdett sütni, így kellett hát lennie olyan időpontnak, ami előtt nem sütött. Mivel a dolgoknak jelenleg van kiterjedésük, kellett lenni olyan időnek, amikor csak a formátlanság létezett, semmi más, csak a színtelenség és szagtalanság káosza uralkodott mindenek felett. A buddhizmus úgy írja le ezt az időszakot, mint amiben nem volt szín, nem volt elfogadás, gondolkodás, mozgás, munka, nem volt szem, fül, orr nyelv, test vagy tudat. A formátlan energia rendezetlen állapotából fokozatosan kinőtt a nap, a föld, és minden, ami a földön létezik. Az ember istenivé tette a világ mozdulatait. A keresztények az általuk ismert világot teremtő erőt Mindenhatónak nevezik. A buddhisták minden dolog hiábavalóságát hirdetik, és Buddhát olyan lényként írják le, aki elsajátította a világegyetem törvényeit.

Taizo – In Temple, Japán

Az aikido a kire, mint a minden dolgok mögött jelenlevő erőre utal. Amikor Ueshiba Morihei azt állította, hogy minden dolog a kiből születik meg, nem csupán az aikidot reklámozta, se nem az aikidora vonatkoztatható szűk értelemre hívta fel a figyelmet. Az egyetemes kit és az aikido kijét egyként és azonosként fogta fel. Az egyetemes kinek nincsen kezdete és nincsen vége. Nem gyarapszik, és nem fogyatkozik. Bár változtatja alakját, lényegét tekintve változatlan marad. Te és én, a nap, a hold és minden a kiből születik meg. Bármi távozik is el, ami kiből van, a ki csupán visszatér a kibe. Mindezek megértésére az szükséges, hogy ne legyenek ellenségek és szövetségesek, ne ismerjünk életet és halált. El kell érnünk az örök és állandó életet.

ki a világegyetem elemi alapja. Istennek is, Buddhának is lehet hívni, az ugyanaz. Csak a magyarázat mikéntje és a tanítások különböznek. Az aikidot olyan tanításként hozták létre, amely segítségünkre van a világegyetem törvényeinek megértésében, saját testünkbe való beoltásukban, és abban, hogy eggyé váljunk a világegyetem kijével a mindennapok során. Ez a küldetés szülte meg az aikido nevet: a kivel való harmónia útja.

Taizo – In Temple, Japán 

Lássuk csak, hogyan jelenik meg a ki a mindennapjainkban. Ha megkérdezlek, mik az emberi élet alapfeltételei, talán mindenek előtt a lélegzést említed. Aztán sorolhatnád a vizet és az ételt, aztán az öltözködést és a lakóhelyet. Bár alapvetők, mégis az utolsó kettő nem függ teljesen időtől és tértől. Ám a levegő, a víz és a táplálék elengedhetetlenek, és hozzájuk adva a kit, olyanok, amelyek nélkül az emberi élet teljességgel lehetetlen volna.

Az ember születése során a világegyetem kijével töltődik fel. Ameddig befogadja a kit, él. Ha a ki megszűnik, meghal. Ha biztos utánpótlással minden testrészünk feltöltődik kivel, erőteljessé és tettre késszé válunk. Ha a ki áramlása lelassul, levertség követi. Ha a lehangoltság erősödik, megbetegszünk. Könnyen tetten érhető a ki az emberi testre és lélekre tett cáfolhatatlan hatása.

Hogy mindig kicsattanó egészségnek örvendjünk, és színültig legyünk életerővel, küzdenünk kell a ki utánpótlás megerősítéséért, a világegyetem kijével történő állandó kölcsönhatásért. De ha időnket és lelki erőnket aggódva arra fordítjuk, mit együnk, mit viseljünk, hol lakjunk és megfeledkezünk a mindenek felett álló ki életünkbe való beolvasztásáról, nehéz lesz igazán egészségesnek és erősnek lennünk.

Folyvást „dézsmáljuk” ki készletünket a mindennapok során, a munkában. A felhasználás lényegesen nő idegességgel, haraggal, feszültséggel párosulva. Ha az agymunka lenyugszik, és magunkat az egyetemesre bízzuk, a ki szabadon áramlik a testünkben. A feltöltődés ezen időszakaszaiban képességeink fejlődnek. Az egészséges ember, jóízűeket aludva, feltölti ki utánpótlását és megerősödik. A beteges ember alvászavarokkal küzd, kiutánpótlásában zavarok lépnek föl, megbetegszik.

Az utánpótlást mégsem bízhatjuk teljes mértékben az alvásra. Erősen bele kell kapaszkodnunk az egyetemes ki áramlásába ébrenléti állapotban is. Ha megértetted, mit jelent természetességgel rábízni testedet és lelkedet a nagy egyetemesre, folyamatosan harmóniában leszel az élővilággal. Más szavakkal, összpontosítsd a tudatodat egy pontra az alhasban, lazíts, légy erős lelkileg-szellemileg, ne pazarold a kidet, állj mindig kapcsolatban az egyetemessel, így saját ki ellátásod nem szenved csorbát. (…)

Man – yo Botanikus kert, Japán 

Fontos, hogy tartsd karban a kidet és gyakorold a természetes mozgást. Bár avatatlan szemeknek a feszült és erejét fitogtató ember tűnik erősnek, valójában a természetes mozgás nem csak, hogy a legerősebb, de a leghelyesebb is. Az aikidoban járatos gyakorló meg fogja tapasztalni a természetes mozdulatokban rejlő erőt, és meg is érti majd azokat.

Ha megedzed a testedet, hogy állandó kölcsönhatásban álljon a ki egyetemes áramlásával és megtanulod ezt bárhol, bármikor használni, végül tudatára fogsz ébredni a világegyetemmel való eggyé válás lehetőségének. Képes leszel átkelni olyan határokon, amik el vannak zárva azok elől, akik csak a vágyaiknak élnek.

Kategóriák:cikkek, interjúk

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s