cikkek, interjúk

Aikido: A Ki-vel való harmónia művészete III.

A test és szellem egyesítése

(…) Mindenki rendelkezik testtel és szellemmel, amiket az egyetemes bízott ránk. Bármire is vállalkozol, nem függetlenítheted magad a létezés e két elemétől. Semmi sem lehetséges pusztán a testet használva. (Még a csecsemőnek is van csecsemő szelleme.) Csak mikor a test és szellem egységét vagy képes működtetni válsz maradéktalanul emberré.

A testnek van formája, és ki van téve az érzékeknek, ugyanakkor a szellem híján van a formának, a színeknek és a szagoknak, és nem észlelhető pusztán az érzékszervek által. Általában a világunkban nagyobb hangsúlyt fektetnek a testre, mint a szellemre. Bár sokan megmossák az arcukat reggelente és edzik testüket nap, mint nap, de azok száma kevés, akik ugyanilyen figyelemmel vannak szellemük iránt. Másfelől, csak a szellemüknek élők lassan lemondanak a test adományairól. Egyik megközelítés sem érdemel dicséretet. Az ember akkor viselkedik emberként, ha egyforma figyelmet szentel lénye mindekét elemének fejlesztésére és ápolására. Az egyetemestől kapott test és szellem egyesítése és együttes használata cseng össze a legtökéletesebben az egyetemes alapelveivel, ez a leghelyesebb és legerőteljesebb út.

Gondolom elvben mindenki egyetért a test és szellem, mint egyesített egész használatának elvével, de gyakorlatba ültetni a dolgot annál nehezebb. Túl sokan használják függetlenül a kettőt, sőt egyiket a másikkal szemben, kölcsönös pusztulást idézve elő. Pörgő korunk embereinek riasztóan nagy száma figyel teljesen másra egy könyv olvasása közben, megy munkába rossz hangulatban, bújik ágyba a nap egy felháborító eseményén mérgelődve. Mindez rámutat a távolságra, ahogyan a testünket és szellemünket egymástól függetlenül használjuk. Nem szabad csak a szemünkkel olvasni: a tudatunknak is a sorok közé kell férkőznie. Meg fogod látni, hogy az á1talad nem kedvelt munka is könnyebb, ha beleadod a lelkedet. A feladathoz ellenérzésekkel közelítve megnöveled a munkára ráfordítandó energiaszükségletet. Mindenki biztosan tapasztalta már azt a jelenséget, hogy képes fennmaradni egész álló éjszaka valami kedvelt dologgal foglalkozva, de a kötelező munkának köszönhetően egy órán belül lecsukódnak a szemei. E példa egyedül is elegendő ahhoz, hogy megmutassa, milyen fontos a tudati jelenlét és a mód, ahogyan a kidet használod a munka könnyebbé tételében.

Hallottunk olyan emberről, aki hétköznapi körülmények között megemelhetetlen súlyt kapott föl és cipelt biztonságos helyre tűz idején. Majd a tűz elmúltával ugyanaz a személy még egyszer már képtelen volt vállára venni ugyanazt a terhet. (…) Természetesen nehéz mindig képesnek lenni hatalmas erő felmutatására. Ahogyan az sem egyszerű a világunk erőszakos változásai és átalakulásai miatt elgyötört embernek, hogy testét és szellemét egyesítse.

A régmúltban, ha az ember képezni akarta magát, elvonult a hegyekbe, gondolataiba merült egy sziklás hegyoldalon ülve vagy egy jéghideg vízesés alatt. Manapság keveseknek van idejük ilyen tanulásra, és kevesen mutatnak hajlandóságot elfogadásukra. Ez nem azt jelenti, hogy a szellem-test egyesítése kívül került a ma emberének látóhatárán. Valójában az út a kezünkben van. Ott kell lennie egynek, amely egyenesen és szélesen vezet a közvetlen közeledből, onnan, ahol állsz. Csak a kiválasztottak számára járható út méltatlan az “egyetemes út” megnevezésre. – Az igaz út az, amit mindenki követhet aki csak akar.

Bár az ösvény megnyílt számodra, tudatosság nélkül sosem érsz célba. Összhangban kell haladnod a biztos elvekkel. A szellemnek, csakúgy mint a testnek, saját szabályai vannak. Lelj rájuk, és képes leszel egyesíteni lényed két részét. Csak ebben az esetben kerülhetsz egyetértésbe az egyetemes kivel.

Kategóriák:cikkek, interjúk

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s