események

Zen Nihon Aikido Embutaikai

Idén kerül megrendezésre szám szerint a 46. Össz Japán Aikido Bemutató, melynek a Nippon Budokan ad helyet Tokyo belvárosában Kudanban. Kobayashi sensei szülői háza 5 percre található az épülettől, vele szemben áll a Yasukuni Jinja (szentély) mely a császárért elesett katonák emlékének tiszteleg.

A nyolcszög alakú Budokan az 1964-es Tokyo-i olimpiára épült, és 1969-től O Sensei halálának évétől kezdődően ad helyet az Országos Nagybemutatónak. Ebben az évben került megrendezésre a nyolcadik. Az elsőt 1962-ben tartották egy sokkal kisebb helyen Shinjukuban, a másodikat Yurakuchoban, a harmadiktól kezdődően pedig Hibiyaban, egy sokkal tágasabb helyen, immáron nagyobb közönség előtt és nagyobb részvétellel.

1999. május 22-én a 2. doshu Ueshiba Kisshomaru sensei emlékére rendezték meg, és ekkor kapta meg Ueshiba Moriteru a Doshu címet. Érdekessége a dolognak, hogy csakúgy mint édesapja, Ő is 48 évesen ereje teljében ölthette magára ezt a titulust.

Nippon Budokan, főbejárat

Kobayashi sensei ezidáig az összes bemutatón részt vett, amire rendkívül büszke.

A 40. alkalommal saját bemutatóm alatt a műsorközlő ezt a szöveget olvasta fel:

“Az első doshu, Ueshiba Morihei o-sensei, a második doshu, Ueshiba Kisshomaru sensei és a harmadik doshu, Ueshiba Moriteru sensei alatt az elmúlt negyven év összes bemutatóján részt vett. Úgy érzi, rajtuk kívül nagy hálával tartozik szüleinek, akiktől ezt az elnyűhetetlen testet kapta, családjának, akik lehetővé tették számára, hogy kedvenc időtöltését, az aikidót életformaként űzhesse, valamint az Aikido Kobayashi Dojo oktatóinak és összes tagjának egyaránt.” (Az idézet Kobayashi Yasuo: Utam az Aikido című könyvéből származik, Fordította Szabó Balázs)


Kategóriák:események

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s