események

Szerbia – Lengyelország 2008. május 21 – június 2.

Koszovó függetlenné válása, és az ezt kisérő folyamatok miatt kicsit félve, de mégis úgy döntöttem elkísérem Hiroaki senseit belgrádi szemináriumára. Sensei is kicsit agódott, de kintről az a hír érkezett, hogy nyugalom van, így aztán gondoltam mi történhet, meghát sensei is ott lesz. Május 21-én a bécsi repülőtéren találkoztunk, és indultunk tovább Belgrádba, ahol kedves, és szimpatikus emberek fogadtak. Zoran Micic, az ottani csoport vezetője lett szállásadónk, aki egyébként már többször járt Magyarországon. Pozítiv élményben volt részem a szerb emberekkel kapcsolatban, akik vendégszeretetükről tettek tanubizonyságot a hétvégi tábor kapcsán. Nagyon lelkes csapat verődött össze az edzéseken, mindannyian hihetetlen figyelemmel és örömmel gyakoroltak. A felnőtt edzéseket gyerek edzés előzte meg, melyeken úgy 60 gyerek vett részt. Hiroaki sensei, mind a gyerek, mind a felnőtt edzések keretében a csapat szintjének megfelelelően oktatott, elsősorban a kihon technikák gyakorlása, az alapelvek közvetítése volt a cél. A felnőtt gyakorlók megvalósították hozzáállásukban a “kezdők szelleme”-t, és teljes odafigyeléssel és erőbedobással gyakoroltak. Nagy szó ez, végre egy japán aikido mester edzésén lehetnek. Tanulhatunk, és erőt, lelkesedést meríthetünk tőlük.

 

Belgrád gyerek edzések

Az étkezések során mindíg érdemes előnyben részesíteni a tradicionális ételeket, most sem volt ez máshogy. Ajánlom mindenki figyelmébe a szerb hagyomásnyos konyhát, rendkívüli finomságokat sikerült megkóstolni, és rettentő nagy mennyiségben.

 

Belgrádban

Az edzések mellett egy kis városnézésre is adódott alkalom. Belgrádban még látszanak a háború nyomai – a volt kormány, rendőrségi, és katonai központok, melyeket kilőttek, omladozva állnak, vagy a pénzhiány miatt, vagy emlékeztetőül – nem tudom. Mindha a 15 évvel ezelőtti Magyarországba csöppenne az ember, ez az érzés fogad, de az emberek nyogodtak, nem rohannak, nem látszanak idegesnek, pedig nálunk – merem állítani – sokkalta rosszabb körülmények és lehetőségek között élnek. Talán szerepe van ebben annak is, hogy sokan vesztették életüket a háború alatt, és értékelni tudják a nyugalmat, a békét.

Május 27-én kedden repültünk vissza Bécsbe, ahol is pár nap pihenő és kikapcsolódás következett. Mudrák Daninál szálltam meg, mely lehetőséget még egyszer köszönök neki.

Ezt követően 29-én csütörtökön indultunk tovább Warsóba, ahol már régi ismerős várt minket. Immáron harmadik alkalommal voltam Hiroaki senseiel Lengyelországban, így több ismerős is örült az újboli viszonlátásnak. Warsóból Olsztinba autóval mentünk, amely egy jó három órás utazás. Olsztin északra található Warsó és Gdansk között.

 

Olsztin edzés / Vojtek, Hiroaki sensei és én

A szokásos hétvégi táborra idén kevesebben jöttek el mint korábban, de a maratoni 3 -órás edzésken mindenki lelkesen gyakorolt. Az edzések közötti időt pihenéssel, kis shoppingolással töltöttük, de az esti partik sem maradthattak el.

Sok élménnyel gazdagodva, jó pár órányi edzéssel a hátam mögött, másfél hét távollét után június 2-án indultunk Warsóból Bécsbe. Hiroaki sensei repült tovább Japánba, én meg az egy órás repülőutat kihagyva inkább az autóval való hazatérést választottam Bécsből.

Köszönet senseinek, és mindazoknak akik segítségemre voltak, mind itthon, mind pedig külföldön, szervezték a táborokat, fuvaroztak, etettek-ittatak. Bízom benne, hogy hamarosan találkozunk!

dojocho

Kategóriák:események

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s