események

Kobayashi dojo 40. éves évforduló- Szeminárium

1. rész

“Hai, hai, motto hayaku, genki dashite!” hallani ahogy a 72 éves aikido mester gyakorlás közben biztatja az embereket. Van, ami változik, de sokminden a régi. Kobayashi sensei pár napja töltötte be 72. életévét, de fiatalokat megszégyenítve hajta végre a gyakorlatokat, még ennyi évvel a háta mögött is. Hálás szüleinek, hogy egy ilyen elnyűhetetlen testtel adományoztak meg.

Idén ünnepli a Kobayashi dojo fennálásának 40 éves évfordulóját. Maga az eseménysorozat több részből áll, melynek a felén vagyunk túl, akik ezen esemény végett látogattunk most ide Japánba, a Kobayashi dojoba.

Maga az eseménysorozat egy szemináriummal indult, melyen 450 ember, köztük több mint 100 külföldi vett részt a Kobayashi sensei vezette edzésen, majd azt követően Ueshiba Moriteru doshu által tartott másfél órás gyakorláson.

 

Az emberek már gyülekeztek a Tokorozawa Budokan tatamiján, miközben többször is bemondtak, hogy mindenki saját maga melegítsen be, mert Kobayashi sensei edzése rögtön technikával indul, így nem lesz külön bemelegítés. Persze megjött sensei, mosolyogva, mint mindig, és borított mindent. A tiszteletadás után, felpattant, és harsányan elkiáltotta magát, hogy akkor most bemelegítés. Láttam, mindenki tanácstalan, hogy akkor most mi is van, de persze senki nem mert szólni senseinek. A körülöttem allók is csak nevetve összesúgtak…., persze ha nem így lett volna nem Kobayashi sensei lett, volna.

Sensei 30 perces edzésén hozta a formáját, a tőle megszokott módon, nagyon jó hangulatban edzett mindenki. Ezt követve rövid szünet után érkezett meg Doshu sensei, Waka sensei (Ueshiba Mitsuteru) és egy másik oktató kíséretében. Doshu üdvözölte az összegyűlteket, és gratulált a 40 éves évforduló alkalmából. A másfél órás edzésen az általa már megszokott alapmozgásokat gyakoroltatta, felhívva a figyelmet az azonosságok meglátására. Az edzésen lehetőségem volt többször is Waka senseiel és a másik hombu oktatóval gyakorolni – nagy élmény volt -, akik a technikák bemutatásánál doshu segítségére voltak. Két éve mar, hogy utoljára japánban jártam, és a hombuban edzettem, de Doshu memóriáját nehéz próbára tenni. Ennyi idő után is megismert, üdvözölt.

A szeminárium zárasaként bemutatta kíséretet, elmondta, hogy nyilván ez a másfél óra csak az aikido egészéből egy kis darab bemutatására volt elegendő, és mindenki a saját dojojában, a napi rendszerességű gyakorlással bizonyosan hasznosítani tudja majd az itt látottakat.

Kobayashi sensei, Hiroaki sensei és Kobayashi Kaho érkezett az edzés végére, ahol is megköszönték Doshunak, hogy elfogadta a meghívást, és részt vett az évfordulós eseményen. Egy hatalmas virágcsokrot adott át Kaho Doshunak megerősítve az elhangzottakat.

dojocho

Kategóriák:események

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s