események

Újra Shochugeiko volt Esztergomban….

Július első napjaiban ismét megrendezésre került a két éve útjára indított, méltán népszerű shochugeiko az esztergomi Aikido Shinbukan Dojoban. Az esemény nevéhez méltóan az edzések valóban a legnagyobb melegben zajlottak, ám a több, mint 40 aikidoka mégis lelkesen gyakorolt. Ennek oka – a belső elhivatottságon túl – az lehetett, hogy vendégoktatóként ismét megtisztelt bennünket jelenlétével Urban Aldenklint shihan (6. dan), akit ezúttal 3 tanítványa – köztük tinédzser fia – is elkísért az útra. Urban a Kobayashi Dojohoz tartozó stockholmi Iyasaka Dojo vezetője, és a Kobayashi Dojo első külföldi uchideshije, azaz „bentlakó tanítványa” volt a 80-as években, és immáron 32 éve gyakorolja az aikidot.

Urban edzései méltán népszerűek: tudását lelkesen, érthetően, és jó humorral adja át. Érdekes volt például, hogy az egyes gyakorlatokat több stílusban is bemutatta, felhívva a figyelmet többek közt a Kobayashi Dojo és az Aikikai Hombu Dojo, azaz a központi aikido dojo által oktatott technikák közötti eltérésekre. A legtöbb aikidokának szokatlan volt az a néhol keményebb, egy valós harc során talán hatékonyabban használható stílus, amelyet – Urban jellegzetes csatakiáltásától, a kiai-tól kísérve – megismerhettünk. Jó képet kaphattunk arról is, hogy milyen lehet egyszerre több ellenféllel is „megküzdeni”, amikor néhány perc erejéig mindenki mindenki ellen „harcolt”, a legváratlanabb helyekről kapva a támadást.

 

Urban sensei kérdésekre is szívesen válaszolt. Komoly figyelmet szentelt például az „atemi” jelentőségének, amelyet legtöbben a „gyakorlat végzése közbeni ütés lehetősége”-ként ismerünk. Urban felhívta figyelmünket arra, hogy az atemi nem feltétlenül ütést jelent, sokkal inkább a támadó figyelmének megzavarását, amelyet a magunk javára fordíthatunk a gyakorlat végzése során.

 

Urban sensei egyik legfontosabb üzenete a gyors alkalmazkodó képesség volt: a gyakorlás során ne ragaszkodjunk görcsösen egy bizonyos technikához, hanem próbáljuk meg az adott helyzetnek, környezetnek legmegfelelőbbet használni – nyitottan, rugalmasan.

Kaczmarczyk Gábor

(Shochugeiko képei)

posted by aikido shinbukan dojo

Kategóriák:események

Tagged as: , , ,

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s