események

Nemzetközi tábor- Kangeiko 2010. 02. 19-21.

A legnagyobb hidegben tartott edzőtáborunk a Kangeiko, idén is február harmadik hétvégéjén került megrendezésre Shirakawa Katsutoshi (7. dan) shihan vezetésével. A táboron a hazai aikidokákon kívűl, akik idén több, mint hat dojóból érkeztek, megtisztelt jelenlétével Lengyelországból az AAI- Polska vezetője Thomas Krzyżanowski sensei (5. dan), és Bulgáriából az Aikido Club Slavia- Aikido Kobayashi Dojo Bulgaria vezetője Nikolay Petkov (4. dan) sensei öt tanítványával. Köszönet mindenkinek a részvételért, a jó hangulatú edzésekért, azért, hogy a tábor idén is létrejöhetett. Köszönet  Shirakawa senseinek, aki a tavalyihoz képest még nagyobb lelkesedéssel tanított minket. (dojocho)

E kis bevezető után jöjjön egy rövid beszámoló a táborról:

Kangeiko 2010

Az idén elsősorban azért döntöttem úgy, hogy résztveszek ezen az edzőtáboron, hogy találkozhassak és vendégül láthassam aikidós barátnőmet, akivel már rég nem találkoztunk. Elég nagy volt az érdeklődés a tábor iránt, így az utolsó jelentkezők egyike voltam, aki még éppen belefért a keretbe. Úgy gondoltam, hogy ezek a „hideg edzések” lehet, hogy sokak számára kuriózumként hatnak, de én már egy ideje hétről hétre élvezhetem ennek az előnyeit (talán már telítődtem is vele), és már úgy várom a tavaszt, mint még talán soha.

Az edzéssorozat a péntek esti két edzéssel kezdődött. Meglepő volt, hogy már kezdettől fogva milyen sokan vagyunk és ez alkalommal nem csak az ország különböző területeiről, hanem Bulgáriából és Lengyelországból is érkeztek érdeklődők.

 

Shirakawa sensei második alkalommal jött el hozzánk, és most mintha még közvetlenebbül és még nagyobb lelkesedéssel magyarázott volna nekünk. A technikák közül voltak tavalyról ismerősek, azok variációi, és volt olyan mozdulatsor is, ami nem csak nekem volt új, de próbára tette a már sok-sok éve gyakorlókat is, újra bebizonyítva az aikido sokszínűségét és kimeríthetetlenségét. Shirakawa sensei ismét lenyűgözött minket egyszerű mozdulataival, amelyek olyan magától értetődőnek tűnnek, mindaddig, míg sajátmagunk ki nem próbáljuk.

A szombat esti partira is sokan eljöttünk. Rendelkezésünkre állt egy kedves japán tolmács, akinek segítségével kifaggathattuk a senseit, aki készségesen válaszolt kérdéseinkre. Ami engem leginkább megragadott, az a shinto vallás és az aikido kapcsolata volt. Megtudhattuk,  hogy a szertartások formai elemei hasonlóképpen viszonyulnak a mögöttes tartalomhoz, mint ahogy az aikido technikáknak az omote és ura változatai viszonyulnak egymáshoz.

Számunkra, akik valószínűleg soha sem fogunk eljutni Japánba különleges lehetőségek ezek, amikor bepillantást nyerhetünk egy a mienkétől merőben különböző világba és talán valamit megsejthetünk belőle ily módon. Üdítő érzés olyasvalakivel találkozni, akiből sugárzik valamiféle bölcsesség, lelki béke és megelégedettség, amire talán mindannyian vágyunk. Példáját látva elhisszük, hogy valamikor nekünk is részünk lehet ebben.

Az utolsó edzésünk után, még a nap is kisütött. Milyen jó volt így búcsúztatni a telet!

Sági Betty

posted by aikido shinbukan dojo

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s