események

Dreams come true… again and again…, Stockholm 2010

Nehéz leírni azt az érzést, ami átjárja a testemet, szinte beleborzongok akárhányszor vagyok tanúja annak, amint a lassan 74 éves aikido mester beballag a dojoba, leül a shomen előtt és tekintetével végigmér mindenkit kivétel nélkül. Valami hihetetlen és felfoghatatlan élmény és bár a tábor már egy napja véget ért, még mindíg folyamatosan a hatása alatt vagyok. Bárhol, bármikor is találkoztam és edzettem Kobayashi sensei alatt, azthiszem a szerencsések egyike vagyok, akik nagyon sokszor találkozhattak az egyik igazi aikido tanítóval, akik még az aikido alapítójától közvetlenül tanulták az aikidot.

Az stockholmi Iyasaka dojo tatamiján izzadtunk ismét, a minden évben ebben az időben megrendezett, Kobayashi shihan vezette táboron. Bíró Endre barátommal majd egy hetet töltöttünk el ismét a már jól ismert helyen és a nem is olyan rég látott ismerősök között. Valahogy jó ide visszajönni, találkozni a sok ismerős arccal a hazai svédekkel, a szomszédos norvégokkal és finnekkel. De itt voltak jó páran lengyel testvéreink közül is. Mindig jó együtt gyakorolni barátainkkal, akikkel -bár más országban élünk- ott folytatjuk, ahol legutóbb abbahagytuk.

Leginkább az az érzés ragad meg itt a legjobban, amit japánból hoz haza az ember, és tudja, ha látja, ha érzi mi is az valójában. Nehéz ezt leírni, ez a Kobayashi Dojo.

Hiba azt hinni, hogy a Kobayashi dojo egy technikai út, ez sokkal több annál, és ez az amit jó időről időre megtapasztalni, érezni, átélni, visszatérni időről időre, ha nem is a gyökerekhez, de találkozni, és gyakorolni magával a mesterrel, és olyan emberekkel, akik belevésték nevüket a Kobayashi dojo történelmébe, alakították azt.

 

Már korábban hírül adtam, azt az örvendetes eseményt, hogy Urban sensei az év elelyén az aikidoban végzett munkájáért megkapta a shihan rangot, így a Hombu dojo elismerte, mint aikikai shihan. Emelett talán többeknek ismerős Jan Hermannson (7.dan) neve, akit a svéd ördögként is emlegetnek, aki szintén abban a megtiszteltetésben részesült, hogy a hombu shihan címet viselheti. Diplomájuk, mely tanusítja ezt az Iyasaka dojo falát díszíti.

Intenzív volt ez a pár nap a gyakorlás szempontjából, napi két három edzésen tanított minket sensei, fáradhatatlanul. Az egyik edzés előtt, ahogy sensei figyelte a dojoba érkezőket, azon tűnődtem, vajon hányadik edzését tartja a mester, és vajon hány embert tanított már életében ugyanolyan örömmel, vidáman, és lelkesen. Felfoghatatlan számomra, hogy honnan meríti azt a rengeteg energiát, ami ahhoz kell hogy adjon és adjon és csak adjon….., valószínűleg belőlünk, akik neki adunk és tőle meg visszakapjuk.

Az aikidoja, nem lehet máshogy jellemzni maga a tökély, mely abból az elnyűhetetlen testből jön amit szüleitől kapott.

A vidám edzések után közösségi élet, szauna a dojoban, teázás, beszélgetés, majd sörözés a remek közeli pub-okban. Talán ismerős a név: Bishop’s arms. Mindig viccesen elmosolyodok, mikor belépek, és az L-alakú pulton vagy 30db sörcsap sorakozik, kínálva a különböző söröket – szemben otthon ahol egy két sörcsap ha díszíti a pultot. És ezzel persze a választéknak nincs vége, jön még a hűtőkben sorakozó üveges kínálat is.

A kora tavasz ellenére sikerült nagyon jó időt magunk mögött tudni, kellemes napsütésben jól esett a városnézés, Jerry barátunk meghívott minket ebédre is. Vietnámi kosztot próbáltuk ki, nem kevés sikerrel.

Endre kihasználva a lehetőséget, meglátogatta a hétfői normál edzéseket, én a blogbejegyzésnek szenteltem időmet. Utolsó estét Urbánnal töltöttük, egy sör és jóízű beszélgetés keretében.

Hamar eltelt ez a pár nap, de a felejthetetlen élmények egyike marad. Megérkezünk a nyugodt, tiszta levegőjű, és mellesleg legfinomabb csapvízzel büszkélkedő Stockholmból a…….magyar valóságba……

Legközelebbi alkalommal gyertek ti is, nem fogjátok megbánni!

dojocho

posted by aikido shinbukan dojo

Kategóriák:események

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s