események

Shirakawa sensei kísérőjeként a Kangeiko-n

 

b0212413_2316254

 

Idén Shirakawa Katsutoshi senseit a magyarországi Kangeiko edzőtáborra、a Sendai Minami Dojoból érkező  Yuko Meguro kísérte el, aki az alábbi élménybeszámolót készítette látogatásáról.

 

Kérlek olvassátok figyelemmel!

『Shirakawa sensei kísérőjeként a Kangeiko-n』

 

 Idén, hosszú várakozás után végre lehetőséget kaptam a magyarországi Kangeikon való részvételre. Úgy érzem, hogy igazából az első dan megszerzése után kellett volna mennem, azonban Shirakawa sensei a következő szavakkal bátorított: “Én oktatóként megyek, és többieknek nem számít, hogy ki kísér el”. Így nyugodtan kísértem el útjára.

Azonban aggodalom lett úrrá rajtam, mert a magyarországi dojokban történő edzéseken a Shinburensei-Juku edzőruháját kellett viselnem, ami azt jelentette, hogy ha valamit rosszul csinálok, akkor Shirakawa senseire és Ryuji senseire hozok szégyent.

b0212413_23223426A Kangeiko kezdetével, miután Shirakawa sensei bemutatta a technikát, a páros gyakorláskor nem tudtam azt úgy csinálni ahogy gondoltam, megtörtem a ritmust, és a többi gyakorlónak nehézséget okoztam. Ezután Shirakawa senseiel is gyakoroltam, de valahogy nem tudtam úgy mozogni ahogy azt szerettem volna.

Habár odafigyeltem a technikák dinamikájára, világossá vált számomra, hogy nem edzem eleget úgy, hogy tudatosan a pontos mozgásra figyelek. Ezentúl nem csak a technikák folyamatára fogok figyelni, hanem a természetes, racionális és pontos testtartás tudatosítása mellett, egy olyan aikidot kell keresnem amiben mind a tori mind az uke munka könnyed.

Kecskeméten Zoli sensei Shizen Juku Dojojának az avató ceremóniáját Shirakawa sensei tartotta, akinek segédkeztem az előkészületekben, s így alkalmam volt tőle japán kultúrát és (az aikidoban, shintoban előforduló) szavak jelentéséről tanulni.

László sensei Shinbukan Dojojában tartott Kangeiko utolsó napján, amikor Shirakawa sensei az Ame no Torifune sorát kezdte recitálni, a sensei énekhangjába az egész testem beleborzongott, s eközben olyan csodálatos személyes tapasztalatban volt részem amit nem lehet egy átlagos edzőteremben átélni. Ami teljesen elragadtatott az az volt, hogy Zoli sensei és László sensei, a Mori dojo vezetője is becsatlakozott a recitálásba.

Ebből éreztem, hogy mély átéléssel zajlanak a napi aikido edzések.

 b0212413_23192479Csodálatos élmény volt amikor végignézhettem, ahogy  Shirakawa sensei A Nemzetek Napján bármiféle felkészülés nélkül szóbeli magyarázattal összekötve tartott bemutatót, a japán kultúra részét képező aikido varázslatosságáról.

Idén Zoli sensei Shizen Jukujében, László sensei Shinbukan Dojojában és Hoshi sensei Shurenkan Dojojában volt szerencsém edzeni. Zoli senseitől a shihonage technika helyes testtartását tanultam meg, László sensei pedig 30-szor dobott rajtam katate dori kaiten nagét. Ezenkívül a Mori Dojo vezetőjével László senseiel a gyerek aikido oktatásról alkotott meggyőződéséről, és az életéről beszélgettünk el mélyen. Magyaroroszágon mindenki igazán kedves volt. A dojo-vezetők voltak olyan kedvesek és azt mondták, hogy bármikor szívesen látnak az edzéseken, ha Magyarországon járok.

b0212413_23171257

 Eképpen minden edzőterem vezetőjével, a tanítványaikkal, és a külföldről érkezett gyakorlókkal az edzések során az Aikido által az országhatárokon átlépve kapcsolatot teremtettünk.

b0212413_23181149

A következő alkalomig csiszolok a nyelvtudásomon, hogy nagyobb segítségére lehessek Shirakawa senseinek, és  mindenképpen a fekete övet megszerezve szeretnék visszalátogatni Magyarországra. Ezenkívül nem csak Magyarországra, hanem más országokba való látogatásom során is szeretnék edzéseken részt venni. Szeretnék köszönetet mondani Shirakawa senseinek, és Ryuji senseinek is, hogy ilyen értékes élményben lehetett részem.

 

Yuko Meguro

 

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s