cikkek

ÜNNEPEL EURÓPA EGYIK LEGSZEBB AIKIDO DOJOJA ESZTERGOMBAN

“HÚSZ ÉVE KEZDTE MEG MŰKÖDÉSÉT AZ ESZTERGOMI AIKIDO SHINBUKAN DOJO, AMELY ODÁIG FEJLŐDÖTT AZ ELMÚLT KÉT ÉVTIZEDBEN, HOGY LÉTREJÖTT AZ AIKIDO SHINBUKAN DOJO, EURÓPA EGYIK LEGSZEBB DOJOJA. MÁRA MÁR GYEREKEK ÉS FELNŐTTEK SZÁZAI GYAKOROLNAK A VÁROSBAN ÉS A TÉRSÉGBEN.

»Az Aikido Shinbukan Dojo története 1998 tavaszán indult, miután az alapító, Bak László három hónapot töl- tött Japánban, Kobayashi Yasuo shihan (mester) dojojában uchideshiként (bentlakó tanítványként). Kobayashi shihan anno az Aikido alapítójának, Ueshiba Morihei senseinek közvetlen tanítványa volt. A következő években ezt több,összességében másfél év kintlét követte az Aikido hazájában.

Hazatérve Bak László elindította az első gyerek csoportot Visegrádon, ami a Shinbukan Dojo megalakulását jelentette. Az ezt követő évben – 1999 januárjában – Esztergomban elindította a felnőtt csoportot is. Abban az időben a gye- rekoktatást némileg úttörőként elindítva, óriási érdeklődésövezte, de a felnőtt aikido iránt is szép számban érdeklődtek. 2000-ben Esztergomban is felmerült az igény a gyerek aikido edzés iránt, amit ősszel útjára is indult. Ezt követte 2001-benaz Aikido Shinbukan Dojo Harcművészeti Sportegyesület megalapítása, mely ezzel megadta a lehetőséget a szerve- zett keretek közötti gyakorlásra.

Az esztergomi felnőtt csoport 15 fővel indult, mely 22 főre duzzadt az első évben, és ez a létszám a következő években egyre csak növekedett. A gyerek csoportba már az indulás- kor 25 gyermek iratkozott be. Akadtak olyanok is, akiknek valamelyik szülője is gyakorolt. A helyszín a Pézsa Tibor Sportcsarnok tatamis terme volt eleinte, amíg ki nem nőtték az aikidosok és át nem költöztek a volt Balassa Iskola torna- termébe. Ezt 2002-ben újabb költözés követett az Árpád- házi Szent Erzsébet Iskola tornatermébe, majd 5 év után jött el az igazi fordulópont. Ekkor kezdődött az igazi, japán stílu- sú Aikido Dojo éíptése a Bocskoroskúti úton, ahol autentikus körülmények között lehet azóta is gyakorolni. 2003-ra vált

valóra az álom, mellyel nemcsak az ország, de talán Európa egyik legszebb Aikido Dojoja épült meg.

Az új dojoban, mely a nap 24 órájában az Aikido gyakor- lást szolgálja, egyre több edzés – reggeli, hétvégi is – várja a gyakorlókat, aminek köszönhetően tovább nőtt a tagság létszáma. Az évek alatt a tanítványok is fejlődtek, akadtak,akik kedvet kaptak a gyakorlás mellett a tanításhoz is, melyrea megfelelő fokozat és tudás birtokában lehetőségük is adó- dott. Újabb helyszínek nyíltak, így Dorogon, Nyergesújfalunkésőbb Táton, majd Budaörsön, jelenleg pedig Törökbálinton.

A Shinbukan Dojo mára az ország legnagyobb tagsággal bíró Aikido egyesülete lett, mely a legnagyobb hazai Aikido föderáció, az Aikikai Hungary hivatalos tagja. Ez a szervezet a japán Aikikai Alapítvány, a tokiói Aikido Világközpont által hivatalosan elismert szövetség, mely egyben az IAF (Nem- zetközi Aikido Szövetség) hivatalos tagja is.

Az évek során több nemzetközi kapcsolatot is kialakítottak az Aikidosok, többek közt bolgár, horvát, román, lengyel, svéd,szerb, orosz és – természetesen – japán dojokkal. Ennek is köszönhető, hogy jó pár mester megfordult Esztergomban.

Az alapító kitért arra is, hogy jelenleg közel 300 főt számlál az egyesület. Az 5 dojo – 1 hivatásos, valamint 3 – okta- tói szakképesítéssel és Aikikai regisztrációval rendelkező -oktató, valamint 5 asszisztens tanár irányításában működik. A jelenleg aktív yudansha (dan fokozatú, fekete öves) tanítvá-nyok száma 14 fő, melyből 3 fő 4. dan fokozottal rendelkezik. Legmagasabb fokozatban Bak László, mint dojoveztő tart gyakorlásokat, jelenleg 5. danosként.

„Az érdeklődők előtt az ajtó mindig nyitva áll, az edzések bármikor szabadon megtekinthetők, kipróbálhatók. Nem szükséges előre jelezni az érkezést, elég egyszerűen csak bekopogni. Ovis csoportunk várja a 4-6 éves korosztályt, kisiskolás csoportunk a 7-9, junior csoportunk a 10-12 éves gyermekeket. 13 éves kortól a felnőtt csoportba tudnakaz érdeklődők csatlakozni. Vizsgák az egyes csoportokban azAikido iskola fokozatrendszere szerint zajlanak. Ovis „sport-foglalkozások” keretében igyekszünk megismertetni a kicsik- kel az Aikidot, az Egészséges Életmód program keretén belülibemutató edzésekkel” – részletezte a dojovezető, akinek a tervei közt szerepel, hogy mivel az Aikido pozitív hatása igazolható mentálisan sérült, stroke-os és enyhén autista egyéneknél is, így az ő fejlesztésük speciális metodikával és csoportokban zajlanak majd a közeljövőben.

A 20. születésnapot július első hétvégéjén a legnagyobb nyári melegben megtartott táborral ünnepelte a dojo, mely során Urban Aldenklint, 7. danos svéd mestert tartott gya-korlásokat. Mellette meghívást kapta több olyan egykori dojotagok, gyakorlótársak, akik ugyan már nem gyakorolnak, de korábban ott álltak az esztergomi tatamin.”

(A cikk az Esztergom 2018 júliusi számában jelent meg)

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s