események

“Five hundred years ago, when I was young, and beautiful” SHOCHUGEIKO 2008

Idén is megrendezésre került a Shinbukan Dojo nyári kistábora a “legnagyobb melegben”. Az idézőjel nem véletlen, a július 4 – 6 -ig tartó időszak kora tavaszi időjárással tette könnyebbé a kihívást azok számára, akik a tavalyi esemény kedvéért vagy idén először csatlakoztak a gyakorláshoz.

Azonban nemcsak ez volt az egyetlen különbség: az edzéseket ezúttal Urban Aldenklint vezette, aki Svédországból hozta magával 6 danját, hogy még különlegesebbé tegye ezt a hétvégét.

 

Aki olvasta a januári élménybeszámolómat a külföldi kalandjaimról, annak ismerősen csenghet ez a név; ő a vezetője a stockholmi Iyasaka Dojonak, és ő volt szállásadóm egy héten át kint tartózkodásom ideje alatt. Már akkor megfogalmazódott a kérdés, hogy mi lenne, ha elhívnánk nyáron a tábor vezetésére, mire ő elővett egy noteszt, és bejegyzett minket.

Azt gondolom, aki ott volt az idei Shochugeiko -n, igen sokrétű tapasztalattal térhetett meg otthonába. Urban sensei (a továbbiakban az ő kérésére Urban) újfent bizonyította számomra, hogy közvetlensége és tudása mindenki számára felejthetetlen élménnyel és példával szolgálhat.

Már a repülőtéren kiderült, hogy valamilyen betegség következményeként jelenleg nehezen használja lábait, ennek megfelelően építette fel az edzések tematikáját. Háttérbe szorult a suwari és hanmihandachi waza, de nagyobb figyelmet kapott a központ helyes használata, mind a támadó, mind a védekező fél szempontjából. A tudatos gyakorlás megőrzésére ösztönzött minket, hogy sose váljon egyhangú testmozgássá az Aikido tanulása.

Kíváncsiságból kérdezgettem a résztvevőket, hogy kinek, hogy tetszenek az edzések, mi a véleménye, mert én Urban személyiségét már első találkozáskor is nagyon meghatározónak találtam. Azt gondolom, mindenki megtalálta azt, amiért eljött: volt, akit az edzések jó hangulata fogott meg, érezni vélte, milyen lehet az élet a Kobayashi Dojoban; volt, aki az Aikido számunkra újszerű megközelítését tartotta izgalmasnak, a gyakorlás általunk ismeretlen módjait. Én személy szerint azt éreztem, hogy Urban elve -miszerint az oktatónak minden edzésen figyelmet kell szentelnie arra, hogy a jelenlévőkhöz igazodjon a tanítás, és mindenki elégedetten hagyja el a tatamit- tökéletesen érvényesült. Anélkül, hogy kezdő és haladó csoportra osztotta volna az egyébként elég vegyes társaságot, mindenki örömtelien gyakorolt, és ez a szünetekben is érezhető jó hangulathoz vezetett.

 

Urban az edzőtábort azzal a gondolattal zárta, hogyha egy gyakorlás után felnézünk O Sensei képére, és azt látjuk, hogy az Alapító mosolyog, az edzés helyes és jó volt. Ez össze is foglalta a hétvége tanulságait: aki az Aikido -t próbálja megismerni, nemcsak egy önvédelmi rendszert tanul, többet annál. Mindenki saját maga dönti el, hogy miért jön el, de mindannyian az Utat járjuk és mozgásunk fejlesztésén túl szellemünket is műveljük.

A magam részéről nagyon örömtelinek tartom, hogy sok helyről látogattak el Esztergomba, nyitottságukról tettek tanúbizonyságot azok a barátaink, akik csak részben vagy egyáltalán nem is az Aikido -t gyakorolják, mégis sokadszor csatlakoztak kistáborunkhoz.

Szeretném megköszönni ezt a különleges hétvégét Dojochonak, akinek igen nagy szerepe van abban, hogy létrejött ez az egyre közelebbi kapcsolat Urbannal, és aki igazán sokat tett azért, hogy minden zökkenőmentesen sikerüljön. Külön hálásak lehetünk két tolmácsunknak, akik még érthetőbbé tették Urban szavait.

Remélem, beszámolóm arra ösztönözi azokat, akik olvassák soraimat, és lemaradtak erről a táborról, ha tehetik, a jövőben úgy igazítják életüket, hogy el tudjanak jönni velünk gyakorolni.

 

Mindenkinek jó nyarat kívánok!

Arakawa

Kategóriák:események

Tagged as:

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s