események

Välkommen till Iyasaka Aikidoklubb!

Irány Stockholm – Élménybeszámoló egy újabb külföldi edzőtáborról

2008. januárjában ismét az a szerencse ért, hogy elhagyva Hazánkat megismerkedhessek egy idegen nemzet Aikido -s közegével. Elöljáróban annyit mondhatok, hálás vagyok jó sorsomnak, hogy lehetőségem nyílt erre a kiruccanásra, mert bár testileg fáradtan, szellemileg mégis feltöltődve érkeztem haza, és elkötelezettségemben még jobban megerősödve érzem magam aziránt, hogy nagyon jó úton járunk egy különleges vezetővel. Aki azóta találkozott velem, tapasztalhatta, hogy ez mit jelent.

Költségeim leszorítása alapvetően meghatározta a várva várt eseményt, ugyanis a repülő oda- és visszaindulását egy teljes hét választotta el, így a három napos edzőtáboron kívül betekintést nyerhettem az Iyasaka Dojo életébe is.

Aki ellátogat a honlapjukra, némi bogarászás után rátalálhat az oktatókra (Instruktörer), ahol azt fogja tapasztalni, hogy csak úgy röpködnek a danok. A szövetség élén Urban Aldenklint áll (6. dan), aki valóságos legenda, hiszen két társával az elsők között volt a Kobayashi Dojoban külföldi uchi-deshi egy teljes éven át.

Urban, Arakawa, Hiroaki sensei, Ulf, Bak az Iyasaka dojo shomenje előtt

Dojocho -nk már többször találkozott vele, így néhány levélváltás elegendő volt ahhoz, hogy kiderüljön, megszállhatok az edzőteremben, sőt mi több, részt vehetek a tábort megelőző és követő edzéseken ott-tartózkodásom ideje alatt.

A repülőutat nem részletezem, aki ismer, tudhatja, hogy nem tartom élvezetesnek, pláne, hogy egyedül vettem igénybe az újkor eme csodáját.

Az ottani dojo egy mélygarázsból lett kialakítva, és mostanra egy kifejezetten erre a célra kialakított gyakorlóterem fogadott. A kaputelefon túloldalán Urban Sensei köszöntött, – Hello, my friend – majd körbevezetett birodalmán, mely 7 napra otthonommá lett.

 

Hiroaki senseiel / Jan Hermansson (7.dan) a legenda

Japánban töltött éve után Urban Sensei társával, Ulf Lindével (5. dan) megalapította az Iyasaka Dojo -t, aminek lassan 30 éve. Ennek és Urban (utálja a sensei elnevezést) kivételes vezetői képességének köszönhetően egy erős szövetség alakult, ahol egy átlagos edzésen gyakran kerül párba az ember 3-7 danos aikidokákkal.

Sorolhatnám az egy hét alatt megélt sok személyes élményt, ezek közül kettőt emelnék ki.

Az egyik az a tiszteletet ébresztő alázat, amivel Urban lehetőséget biztosít a gyakorlásra külön foglalkozások keretén belül down-kóros gyermekek és Stroke -ot elszenvedett felnőttek számára.

A másik élmény, hogy jó úton járunk. A visszajelzések mind a normál edzések, mind a tábor ideje alatti gyakorlások során pozitívak voltak. A kezdőbbek és haladóbbak egyaránt szívesen gyakoroltak velünk, sokat tanultunk egymástól és végig öröm volt együtt izzadni. Bizton állíthatom, hogy sok barátot szereztünk Svédországból, Finnországból és Norvégiából.

 

Arakawa Jan Hermanssonnal / Urban lakásán

A tábor:

Hiroaki Sensei pénteken érkezett, megjelenése egyből mosolyt csalt mindenki arcára. A dojo videó-archívumában láttam olyan felvételt, amin 15 éves, Urban pedig 24, ebből lehetett következtetni barátságukra.

Az első edzés azzal a kellemes érzéssel kezdődött, hogy a bemelegítés végre pontról pontra megegyezett az itthonival; ez három nap csak angolul beszélés és gyakorlásonként eltérő mozgássorok után szerintem elképzelhető.

Az edzések menetét nem kell részletezzem, talán annyit, hogy aki jár az MKDE nagytáboraira, az tudhatja, hogy évente látva Sensei jobb és jobb, pedig mindig azt gondoljuk, hogy hova lehet még innen fejlődni?!

Mint Urban Sensei vendégei, Lacival sokszor lehettünk Hiroaki Sensei közelében egy reggeli meghívás vagy késő esti teázás alkalmával.

Központi hely volt még a Bishop’s arms is, ahol a szombat esti parti került megrendezésre.

Rengeteg mesélni valóm volna még, a végkövetkeztetés talán az lehet, hogy pontosan így képzelem el az Aikido elterjedésének eredményét: megpakolom az utazótáskám edzőruhával és kolbásszal, 1400 kilométerre az otthonomtól pedig tárt karokkal várnak, és segítenek mindenben, amiben tudnak a közös gyakorlás reményében.

A nyári Shochu Geiko alkalmából Dojocho Urban Sensei -t hívta meg, aki örömmel fogadta a felkérést. Mindenkinek szívből kívánom, hogy részt vegyen a „Forró edzésen” és találkozzon az „Utolsó Vikinggel”.

Arakawa tollából

Kategóriák:események

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s