események

Kölyök aikido tábor – Bodajk, 2008. június 19-21.

Kisebb szünet után idén újra éledt a gyermekedzéseket záró, nyári szünet előtti kölyök aikido tábor. A tábor valójában szerves része az év közbeni munkának, zárása az évnek, és kezdete a nyári szünidőnek.

Gaja szurdok (részlet)

A tábor célja, hogy a gyerekek kiszakadva a mindennapokból, egy addig nem látogatott helyen eltöltsenek néhány napot a szülők, nagyszülők szárnyainak védelme nélkül. Közösségben vannak, ahol önmagukra vannak utalva, bizonyos szinten saját maguknak kell megoldani a felmerülő problémákat, melyek korosztály szerint változnak. Ez kihívás a gyermekek számára, melynek meg kell tudni felelniük, így készülve bizonyos fokig az élet nagy kihívásaira. Tapasztalatot szereznek a közösségi életről, baráti, vidám, és természetes környezetben vannak, ahol a központban az aikido áll, de megismerkednek a táborélettel, közös étkezések, kirándulások, fürdőzések, tisztálkodás és csoportos játékok kapcsán. Mindenképpen hasznos a gyermekek számára, és öröm látni azt, ha a gyermek jól érzi magát, és élményekben gazdagon tér haza. Fontos eleme a tábornak, hogy valóban ezalatt a három nap alatt a gyermek egyedül legyen, önmagára és társaira utalva, a kisérők felügyelete mellett, ez az oka annak, hogy a gyermekek a táborba mobil telefont nem hozhatnak.

 

edzés

Az idei tábor helyszíne a Fejér megyei Bodajk község határában fekvő Bodajki Falutábor volt, mely a Gaja szurdok közelében fekszik, a Bakony hegység keleti lábánál. A tábor erdővel körülvett, csendes épületei, nagy társalgó helységei szolgáltak szálláshelyül.

36 gyermekkel és 5 kisérővel indultunk útnak június 19-én. Minden csoport létszámának közel a fele vett részt a táboron. A legkisebb 4 éves volt, nevezetesen Juhász Sanyika, aki azonban a legtalpraesetebb is volt mindenki között. A táborba való megérkezés után megtörténtek a szobakiosztások, mely korosztályok szerint történt. Vegyesen helyeztük el a gyerekeket (Esztergom – Dorog – Nyergesújfalu), hogy ismerkedjenek, új barátságok szövődjenek.

 

fürdőzés / hazaúton

Az étkezések közösen zajlottak, reggeli – ebéd – vacsora formájában. Az első napon még voltak finnyásabbak, aki csak túrogatták az ételt, annak ellenére, hogy nagyon jól főzött a helyi konyha, és a gyermek adag is tekintélyes méretű volt. Ez az edzések, kirándulások után, a második, de főleg a harmadik napra változott, mert a tábor végére már majdnem mindenki üres tányért vitt vissza, sőt sokan voltak akik repetáztak is.

Az első nap a táborfoglalás után ebéd következett, majd a szobák otthonosabbá tétele, ágyneműhúzás, kipakolás stb. Jó idő lévén, kirándulás a Gaja szurdok egy részén, pihenés az első megállónnál, egy halastónál, csobbanás a vízben a gyerekek nagy örömére. A kirándulást, kis pihenő, szabad program követte, majd a nagy meleg múlásával az elmaradthatatlan edzés, szabadtéren. Vacsora, tisztálkodás, szabad játékok, és este mindenki nagy örömére tábortűz, és a hosszas mókába húzódó takarodó utáni alvás.

Másnap a 7 órai ébresztőt követően kis futás, reggeli torna, zuhany, fogmosás után szobatakarítás, rendrakás, természetesen a szobák ellenörzésével, majd a jól megérdemelt reggeli. Jó időt jósolt a meteorológia, így a községben lévő kiépített tófürdőt látogattuk meg, mely egy jó órányi gyaloglásra volt a tábortól, így az oda és visszaúton kicsit kirándultunk is. Délután szabad játék, edzés, vacsora, tisztálkodás, ismét játék, tábortűz zárta a napot.

 

táborban

Utolsó nap, mivel ebéd után már indultunk haza, az idő hosszabb kiruccanást nem engedett meg, így az előző napi reggeli programot követően, játék, csendes pihenő, edzés, ebéd zárta a tábor programját. Ebéd után a pakolás, majd a hazaút következett.

A szabad játékidőkben a labda játékok, mint foci, tollas is előkerültek, sokan frizbiztek, pingpongoztak, bújócskáztak, rajzoltak, de a sakk, dominó, marokko, és egyéb társas is előkerültek. Voltak a kik bújócskáztak, egyszóval feltalálták magukat a gyerekek. Jó volt látni, hogy az elhozott elektronikus játékok , melyek előkerültek ugyan, de háttérbe szorultak a hagyományos játékokkal szemben.

“úton – útfélen”

Bízom benne, hogy mindenki jól érezte magát, a szülők a gyererkek beszámolói alapján elégedettek, és jövőre újból, még több gyermek vesz majd részt az évzáró táboron.

Végezetül szeretnék köszönetet mondani a szülőknek, hogy elengedték gyermeküket, rászolgálva ezzel bizalmukra, a kisérő oktatóknak, a buszsofőröknek, és mindenkinek, akinek szerepe volt a tábor létrejöttében, lebonyolításában.

A tábor teljes fotóanyaga hamarosan elérhető lesz a weboldalon.

dojocho

Kategóriák:események

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s