események

” mai nichi keiko” – minden nap gyakorlás…

Mintha Kobayashi senseit hallanám, de -nem esik messze a gyümölcs a fájától- fia, Hiroaki sensei szavai ezek.

Véget értek a danvizsgák a nyári táboron, tatami pakolás, búcsúzkodás, ez a hét is hamar elszaladt. Sensei már összepakolt, kis türelmet kell kérnem tőle, mi még elvagyunk maradva, a hazaindulásig egy sört nyomok a kezébe, majd gyorsan vissza a szállásra, pakolás, tusolás és indulunk Esztergomba. Még tavasszal, Lengyelországban elhatározásra jutunk, sensei egy nappal tovább marad hazánkban és 3 napot Esztergomban tölt.

 

dojo és kert / sensei és “waka sensei”

Magunk mögött hagyva a zánkai tábort, a következő faluban gyorsan eszünk még valamit, farkas éhes lévén mindenki, aztán nekivágunk a két és fél órás útnak. Tudom, sensei nem szereti a hosszú kocsikázást, szokásához híven, hamar el is szundít. Az út vége felé már nyügös egy kicsit, mint mindannyian, de a kert, a kilátás és a nyugalom szigete hamar feldobja, persze egy üveg hideg sör is segít benne. A dojótól rálátni Szlovákiára, a Garam befolyására, sensei sokáig csak ül, kortyol néha, elszív egy szál cigit, és élvezi a csendet és a nyugalmat. Este vacsora, kis beszélgetés, majd mindenki fáradtan, nyugovóra tér.

Reggeli másnap 9-kor, “nagyon jó”, sensei örül neki, bár már 6 órakor hallom, megy egy kört a ház körül. Hiába, “mai nichi asageiko”, minden nap reggeli edzés, az életmód rögzül. Délelőtti program a már szokásos, irány a Rudas Gyógyfürdő. Teljesen felújították, már jópár éve volt, hogy ottjártam. Sensei otthonasan mozog, mutatja mi merre van. A fürdés után irány a Váci utca, a kihagyhatatlan ajandék vásárlás, ebéd a Dunakorzón, majd vissza a kocsihoz, s haza Esztergomba.

Az internet az átka mindennek, sensei még itt sem szabadul a munkától, úgyhogy gyorsan átdugjuk a kábelt az ő gépébe. Vagy 50 db e-mail naponta………

Este vacsora a Gösser Sörkertben, a dojoból elég sokan eljönnek. Fogy a sör, a bor, és a kaja, repkednek a kérdések, mindenki jól érzi magát. Sensei 10 óra körül elpilled, felszaladok vele, aztán irány vissza a többiekhez.

Ma már kedd van, szalad az idő. Reggeli után irány paprikát vásárolni, majd azért csak felmászunk a Bazilika kupolájába. Legutóbb tavaly voltunk ott, akkor sensei felesége Mioko san, és kislánya Kaho chan kíséretében. Gyönyörű a kilátás, az idő is tiszta, még a dojot is látni. Sensei még emlékszik, mikor a híd két vége állt csak, azóta könnyebb átjutni a szomszédba. Sietünk haza, mert vár már minket az elmaradhatatlan gulyás. Sensei rámen-re vágyik, úgyhogy a mákos tésztához kifőzött tésztát teszi a levesbe, evőpálcikát ragad, és szürcsölve neki fog. Mikor elfogy a tányérból, körülnéz: “László, ugye van még!?”

 

reggeli / városkép fentről

Délután pihenő, sensei fekszik a kertben, olvas, fél óra múlva arra járván látom elszundított. Ráfér, tudom sokat dolgozik, és kevés ideje van a pihenésre. Japánban minden nap tanít, naponta több edzést is tart. Kedveli, és örömmel is mondja mindig, ez az életem, minden nap aikido. De tudom, hogy pihenésre is szükség van néha, hagyom is hadd aludjon.

Este az elmaradhatatlan edzés “Európa legszebb” dojojában. Sensei szavai ezek. Már fél órával az edzés kezdete előtt tele van a dojo, mindenki átöltözve várakozik. Ismét le vagyunk nyűgözve, pusztakezes technikák, majd fegyveres. Közös csoportkép, gyors takarítás, teázás, sörözés, beszélgetés, “mintha a Tokorozawa dojoban lennénk”.

 

jumbi taiso / ajándék

“mi legyen?”

Később még egy kis “gulyás rámen”, pihenés, holnap már sensei utazik haza.

Szerdán megtartom a reggeli edzést, persze sensei fent van, pakol, néha benéz a dojoba, hányan jöttek ma reggel. Reggeli, búcsúzkodás, majd irány Ferihegy.

Köszönök mindent!

Viszlát Belgrádban……..

dojocho

Kategóriák:események

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s